Met dank aan onze partners
01. BOUW JE ULTIEME DIGITALE LEEROMGEVING MET BOOKWIDGETS
Wat is BookWidgets?
BookWidgets is een contentcreatie- en evaluatieplatform voor leraren. In een handomdraai maak je interactieve oefeningen en automatisch verbeterde opdrachten met meer dan 35 verschillende vraagtypes, onafhankelijk van welk vak je geeft.
Het is gemakkelijk om BookWidgets-oefeningen integreren met vertrouwde leeromgevingen zoals Moodle, Google Classroom, MS Teams of itslearning. Deze integratie maakt het ook mogelijk om leerlingresultaten live te volgen en snel bij te sturen waar nodig.
Met BookWidgets kun je zowel formatief als summatief evalueren. Daarnaast heeft BookWidgets een verbeter-dashboard dat handige analytische inzichten geeft. Als leraar kun je daar snel en efficiënt oefeningen verbeteren en waardevolle, persoonlijke feedback geven aan de leerlingen. Omdat 90% van alle vraagtypes in BookWidgets automatisch verbeterd worden, bespaar je waardevolle tijd.
Wat komt BookWidgets op het festival doen?
Op het Onderwijs Innovatie Festival zullen we laten zien hoe elke leraar de krachten van BookWidgets kan gebruiken om de ultieme leeromgeving te creëren voor leerlingen. BookWidgets is net een Zwitsers zakmes, een all-in-one tool met oneindig veel mogelijkheden. Wij zullen de vier grootste mogelijkheden demonstreren, samen met de deelnemers. Daarnaast kunnen deelnemers met het BookWidgets-spel het festival ontdekken. Het spel bestaat uit enkele leuke opdrachten en er valt onder andere een gratis BookWidgets account te winnen.
Voor welke vakken kun je BookWidgets inzetten?
Alle vakken! Als leraar kies je zelf de inhoud voor de BookWidgets- lessen. We hebben meer dan 40 activiteiten en nog eens 35 vraagtypes die ingezet kunnen worden in lessen taal, aardrijkskunde, biologie, geschiedenis en wiskunde.

Wat zijn de vier superkrachten van BookWidgets?
1. Kracht van contentcreatie: krijg toegang tot een bibliotheek met meer dan 40 interactieve oefensjablonen 2. Kracht van automatisch verbeteren: maak automatisch-verbeterde opdrachten met meer dan 35 interactieve vraagtypes 3. Kracht van monitoring: volg resultaten live, terwijl leerlingen je oefeningen invullen 4. Kracht van feedback: geef efficiënt feedback via het ingebouwde verbeter-dashboard
02. EEN NIEUWE GENERATIE VRAAGT OM NIEUW ONDERWIJS - All You Can Learn
All You Can Learn: hét blended leerplatform voor het mbo. Op het platform kunnen studenten zelfstandig elk online leerprogramma volgen, in hun eigen tempo. Studenten nemen de theorie door en werken aan praktische uitdagingen. Online vindt de optimale voorbereiding op de praktijk plaats!
Door: Sanne de Ruiter, contentontwikkelaar voor All You Can Learn
Generatie Z
“Het is zondagavond. Terwijl ik door mijn ‘reels’ op TikTok scroll, kom ik een te gekke video tegen over bitcoins. Een jonge vrouw die zó veel af weet van crypto? Dat wil ik ook! Ik check meteen of ik, via mijn school academie, mij kan inschrijven voor een cursus crypto. Yes, ze hebben een cursus. Ik koppel me aan een coach en met een korte introductievideo stel ik mijzelf voor. Diezelfde avond heb ik al drie opdrachten gemaakt van de eerste module.”
- Een Generatie Z-student
Generatie Z, de generatie die zich de weg laat wijzen door Google Maps en niet meer naar de winkel gaat. Ze laten tenslotte alles binnen een dag gewoon thuis bezorgen. Leren doen ze via handige TikTok-filmpjes, YouTube en (social) media. Wat ze maar nodig hebben om hun kennis te verbreden. Ze leren waar ze willen en wanneer ze willen. Deze generatie is klaar om de dingen in het leven anders aan te pakken. Ze gebruiken digitale middelen wanneer dit efficiënter is, maar zoeken ook de connectie met anderen op wanneer dit nodig is. Tijd om van deze generatie Z iets te gaan leren dus! Want hoe kunnen we vanuit het onderwijs inspelen op deze nieuwe manier van leren?
Workshop
Tijdens het Onderwijs Innovatie Festival op 24 mei 2023 geeft All You Can Learn een workshop over hoe je geschikt onderwijs kunt ontwikkelen voor de nieuwe generatie Z. Met de ‘niet alleen denken, maar vooral ook doen’-mentaliteit, ga je aan de slag met blended learning. Hierbij zul je ervaren dat je van alles een next-level-leerbeleving kunt maken. Zowel offline als online, klassikaal en individueel. Wil jij leren hoe je altijd en overal een leermoment kunt creëren voor je studenten? Kom dan langs bij de workshop van All You Can Learn tijdens het Onderwijs Innovatie Festival.
“All You Can Learn: geef jouw studenten een next-level-leerbeleving”
Next-level-onderwijs
De studenten van tegenwoordig denken oplossingsgericht en verwerken informatie megasnel. Ze hebben behoefte aan maatwerk (geen one size fits all). Iedere student is uniek en leert op een andere manier. Zo leren sommige studenten het beste midden in de nacht bijvoorbeeld, of geven ze de voorkeur aan een praktijkopdracht op stage in plaats van theorie. Wanneer ze enthousiast zijn, gaan zij het liefst meteen ergens mee aan de slag. Dit komt doordat ze opgegroeid zijn in een digitaal tijdperk waarin alles mogelijk is. Als onderwijsinstelling kun je hier op inspelen. Door meer flexibele blended-leerprogramma's aan te bieden motiveer je studenten om hun skills-pakket te vergroten. Hiermee geef je jouw studenten een next-level-leerbeleving waarmee ze straks de nieuwe praktijk-proof professionals worden.
Als opleiding moet je goed nadenken over hoe je die next-level leerbeleving inzet. Het vraagt namelijk om een andere kijk op het onderwijs. Wat wordt bijvoorbeeld de rol van een docent? En hoe zorg je voor een mooie balans tussen online en offline? Er is veel mogelijk dankzij alle tools die er vandaag de dag zijn. Zo kun je het volledige proces van een student online bijhouden, waardoor je makkelijker kunt bepalen welke student bijvoorbeeld meer begeleiding nodig heeft. Ook kun je overal en altijd de student voorzien van feedback en deze met verschillende soorten opdrachten motiveren om op diverse manieren te leren. Het klaslokaal bestaat niet meer uit die vier muren, maar is vergroot tot de hele wereld. Besef je ook dat er zich onder je collega's inmiddels misschien Gen Z'ers begeven. Zij kunnen met hun inzichten ook helpen lessen vorm te geven.
Onderwijs kan anders
Kiezen voor een nieuwe vorm van onderwijs, is (voor veel mensen) kiezen om even uit je comfortzone te stappen. Blended learning is nog niet voor iedereen bekend vaarwater. Ontdek dus vooral samen met collega’s en studenten hoe je deze nieuwe vorm van onderwijs toepast tijdens je lessen. Doe dit stapje voor stapje en je zult merken dat blended learning ook tijdens jouw lessen een aanvulling kan zijn.
Leer meer over All You Can Learn tijdens het Onderwijs Innovatie Festival op 24 mei 2023.

Deze mbo's zijn al bezig met een next-level leerbeleving
FP-Design ontwikkelt samen met docenten speciale blended-leerprogramma’s voor de Friese Poort. Al deze leerprogramma’s zijn te vinden op de FP-C@mpus, een online platform waar iedere student van Friese Poort gebruik van kan maken.
Mbo Rijnland speelt in op de leerwensen van hun studenten. Neem bijvoorbeeld de kappersopleiding. In de miniserie ‘Lessen van Misha’ leren studenten in korte video’s verschillende vaardigheden. Daarnaast posten ze ook regelmatig content op hun Instagram.
Techniekopleidingen bij MBO College Almere spelen goed in op de snelle veranderingen in hun sector. Met opdrachten vanuit de praktijk en een zelf samengestelde leerroute door de student geven zij hun studenten een next-level leerbeleving.
03. BEWEGEND LEREN - met Picoo
Picoo combineert het beste van twee werelden, zo ervaar je het interactieve van gamen, maar dan met het avontuurlijke van buitenspelen. Het doel van Picoo is dan ook om kinderen meer te laten bewegen.
Interactief buiten spelen
De innovatieve spelcomputer is een ideale toevoeging op het (basis)onderwijs. Gebruik Picoo bijvoorbeeld tijdens de pauzes op het schoolplein of in de gymles.
Dankzij de educatieve spellen kan Picoo ook tijdens de lessen ingezet worden voor bewegend leren. Het is wetenschappelijk bewezen dat cognitieve prestaties van kinderen vooruit gaan door buitenspelen. De motorisch geactiveerde hersenen verwerken de leerstof beter, ook dankzij de betere zuurstofopname.
Bewegend leren wordt dan ook steeds belangrijker op basisscholen. De educatieve spelletjes van Picoo maken bewegend leren extra leuk én gemakkelijk voor kinderen om zelf mee aan de slag te gaan.

Picoo is continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe spellen. Onlangs werden de educatieve spellen Tafelspeurtocht en Quizstafette gelanceerd, die beiden meegeleverd worden bij een Picoo Educatie Pakket. Andere educatieve spellen die bij het pakket zitten zijn Getallenrij en Kaleidoscoop. De komende maanden komen er nog verschillende spellen bij.
“Picoo is een slimme combinatie van gamen en ‘ouderwets’ buitenspelen”
Tikkertje spelen, ook als je weinig ziet
Het nieuwste Picoo-spel heet Twikkie en is speciaal ontwikkeld om inclusief spelen te bevorderen. Tijdens Twikkie spelen kinderen tikkertje in tweetallen. Goed opletten dus dat niet alleen jij niet getikt wordt, maar ook je teammaatje niet. Door slechtziende en ziende kinderen samen in een team te zetten, kan iedereen samen rondrennen. Een ideaal interactieve console dus om bewegend leren te stimuleren, waardoor de kinderen vervolgens in de les de lesstof beter tot zich kunnen nemen.
Rosa van Doormaal test nieuwe Picoo-spellen voor Bartiméus, een zorginstelling voor mensen die slechtziend of blind zijn: “Ik was verbijsterd, in positieve zin. Een blind jongetje rende op volle vaart door een gymzaal. Nul angst voor een plotseling opdoemende muur. Ongelooflijk.”
Bedenker en maker Iris Soute legt uit: “De spellen van Picoo zijn ontwikkeld om kinderen in beweging te krijgen en blijken heel geschikt om kinderen met en zonder beperkingen samen te laten spelen.
Picoo is een slimme combinatie van gamen en ‘ouderwets’ buitenspelen. Een game waarbij kinderen rennen, stilstaan en op elkaar reageren. Bewegingsspellen zijn voor kinderen met een visuele beperking een uitdaging. Tot je dus de Picoo-spelconsole in je hand hebt.”
“Door slechtziende en ziende kinderen samen in een team te zetten, kan iedereen hand in hand samen rondrennen”
Inclusief spelen
“Die combinatie van een echt coole game en flink fysiek bezig zijn is fantastisch,” benadrukt Rosa. “We kunnen met de Picoo op een speelse manier de lichamelijke en motorische ontwikkeling van kinderen met een beperking stimuleren. We haken zo in op de hedendaagse interesse in games.
En vergeet ook de sociale vaardigheden niet: met elkaar bezig zijn, winnen en verliezen. Picoo is daarmee letterlijk en figuurlijk een flinke stap voorwaarts naar inclusief spelen: kinderen met grote verschillen die samen tóch lekker bezig kunnen zijn.
Van de kinderen met een visuele beperking bezoekt tenslotte zo’n tachtig procent het reguliere onderwijs. Ook voor kinderen met bijvoorbeeld autisme zijn de spellen een uitkomst. Zij hebben soms moeite met spel, omdat ze spanning krijgen van al dan niet rekbare spelregels. Of ze houden niet van aanraken. Door de sensor is er veel minder discussie en aanraken hoeft niet.”
Leer meer over Picoo op de belevingsmarkt tijdens het Onderwijs Innovatie Festival op 24 mei 2023.
ONTMOET ONZE PARTNERS OP HET ONDERWIJS INNOVATIE FESTIVAL