Leestips
100 redenen
Brigitte Vermeersch en Greet Decin citeren honderden leraren over waarom zij doen wat ze doen. Heel geschikt om op school gesprekken in je team op gang te brengen. Want wat is de kracht van leraren?
De auteurs spraken met honderden docenten en laten hen zelf aan het woord. Interessante weetjes worden afgewisseld met hartverwarmende verhalen uit de praktijk. Zonder de valkuilen te negeren legt dit boek de nadruk op de positieve aspecten van het onderwijs en toont hoe leraren misschien wel het mooiste beroep van de wereld hebben.

Zorg voor je team
Onderwijs is topsport, zeker na de Covidpandemie, erkent dit Belgische boek onder redactie van Geertrui De Ruytter en Ann Martin. Daarom, zeggen de auteurs, moet je zorgzaam omgaan met je energie en die van je team.
Verschillende specialisten in burn-out, leiderschap, coaching, motivatie, mentaal welzijn, onderwijsinnovatie geven concrete adviezen voor zelfzorg en teamzorg. En dat in combinatie met een stevige inhoudelijk onderbouwing.


Onbevreesde organisatie
De Amerikaanse Audrey Watters schreef een culturele geschiedenis van het gebruik van technologie in het onderwijs. Al vanaf het begin van de twintigste eeuw zijn er machines bedacht om het onderwijs te ondersteunen of te vernieuwen.
De pedagogiek die erbij hoorde, leunde veelal op hapklare inhoud en geïndividualiseerde instructie en werd deels gedreven door de groeiende invloed van test- en tekstboekindustrieën. De auteur is kritisch over het idee dat computertechnologie in het onderwijs onvermijdelijk zou zijn.

Digitaal minimalisme
Niet in de laatste plaats begint innovatie vaak met rust in je hoofd. Maar ga daar maar aan staan in de constante stroom van berichten van sociale media en nieuwsupdates. Hoe vind je de rust als de digitale wereld voortdurend je aandacht opeist?
Uitkomst biedt het boek van Cal Newport, docent theoretische informatie in de Verenigde Staten. Vol tips voor iedereen die zichzelf soms eindeloos scrollend aantreft en daar genoeg van heeft.
Regie over innovatie
Innoveren in organisaties, wat zegt de wetenschap daar eigenlijk over? Antwoord biedt het boek van Bart Bossink, hoogleraar Science, Business & Innovation aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.
Een handig boek voor als je wilt weten hoe innovatieprocessen verlopen en welke methodieken voor innovatie beschikbaar zijn.

Na de mavo
In boek van Jim Jansen en Peter de Brock vertellen succesvolle Nederlanders over hun schooltijd op de mavo. In 21 interviews, kijken onder anderen Youp van ’t Hek, Bettine Vriesekoop, Cisca Wijmenga, Jochem van Gelder, Cindy Hoetmer en vele anderen terug op wat zij hebben geleerd.
Wetenschappers als Edith Hooge, Geert ten Dam en Eveline Crone delen in zeven heldere essays begrippen als doorzettingsvermogen, het puberbrein en identiteit.
