01. WAT DOET ONDERWIJSCOMMUNITY?
Samen maken we onderwijs beter
Goed onderwijs is noodzaak voor behoud van welvaart, welzijn en democratie. Onderwijscommunity biedt docenten, stafmedewerkers en leidinggevenden in het onderwijs een plek waar zij, eenvoudig en toegankelijk, kennis en ervaringen kunnen delen. Om te leren van elkaar en samen te verbeteren. Wij willen in Nederland het beste onderwijs ter wereld. En dat lukt alleen als we het samen doen! Onderwijscommunity verbindt professionals, goede ideeën en initiatieven in het onderwijs. Elke onderwijsprofessional kan bij ons kennis en ervaringen delen, leren en groeien. Als lid van Onderwijscommunity bouw je mee aan een dynamisch ecosysteem van mensen met hart voor het onderwijs. Binnen de community kun je blogs en artikelen plaatsen, vacatures, opleidingen en events posten. Maar je vindt er ook rapporten, interessante boeken, video's en podcasts. En natuurlijk de kennis, ervaringen en tips van anderen. Samen maken we het onderwijs in Nederland nog beter, effectiever en innovatiever. En samen zorgen we voor nog meer (werk)plezier in het onderwijs!
Doe je mee? Registreren is geheel gratis!
02. ONTMOET EEN VAN ONZE COLLEGA'S
Elk nummer stellen we een collega aan je voor. Deze keer: Michel Mostertman, contentmanager bij Onderwijscommunity. “Door mijn werk heb ik bovenal meer ontzag voor het vak gekregen.”
Waaruit bestaat je werk bij Onderwijscommunity?
“Ik plaats voornamelijk artikelen op de website. Dit zijn artikelen van anderen die ik redigeer en uit verschillende bronnen samengestelde en verschreven artikelen. De blogs, essays of podcasts van anderen die mij aanspreken, herplaats ik in overleg met de makers.
Veel tijd gaat uit naar het scannen naar content. De basisgedachte is dat leraren ermee geholpen zijn in de uitvoering van hun vak. Van praktische uiteenzettingen tot meer opiniërende achtergrondstukken.
Het idee van een gemeenschap waar de leden zelf bijdragen met hun mening en visie op onderwijs, komt steeds beter uit de verf. Gaandeweg krijgen we steeds meer bijdragen van mensen die zelf een artikel insturen.

Een andere bezigheid is de website zelf; zorgen dat alle parameters en linkjes goed staan, inclusief een goede foto en pakkende intro-teksten die uitnodigen de content te lezen. Na drie jaar staat er nu een aardige basis van goede artikelen.”
Hoe vond je het vroeger op school?
“Ik ging met plezier naar school. Het was een kleine basisschool op loopafstand in een klein dorp. De school was op vrije leest geschoeid, met veel aandacht voor vrije expressie, buitenactiviteiten en kringgesprekken. In de middag waren we altijd buiten aan het spelen, voetballen en crossen door de buurt en het bos.
Als ik eraan terugdenk, is het vooral de geborgenheid die ik me herinner: zo’n kleine school met acht klassen en dezelfde meester Bomhof die drie keer voor mijn klas stond. Met baard en gitaar. Heel overzichtelijk allemaal. Elke week een weeksluiting, waar je als klas een keer in de zes weken verantwoordelijk voor was, meen ik. Abba playbacken met een tennisracket en twee klasgenootjes met wie ik afwisselend ‘verkering’ had. Of we imiteerden sketches van André van Duin.”
Wat was je favoriete vak?
“Op de middelbare school was dat vooral geschiedenis. In de bovenbouw gaf een bevlogen docent, meneer Oskam, daar echt mooi invulling aan. Hij vertelde vooral veel verhalen waarin hij de samenhang van het gebeurde in grote lijnen kon schetsen. Hij was ook ietwat excentriek. Als gewezen vrachtwagenchauffeur leek het nog altijd alsof hij zo na een lange rit uit de cabine voor het schoolbord was gestapt. De proefwerken bestonden vaak maar uit drie vragen, maar waar je wel vierkantjes antwoord kwijt kon. Op de lagere school waren de geschiedenisverhalen ook het meest boeiend. Maar ik was leergierig en vond eigenlijk alles wel interessant.”
Zelf ooit het onderwijs in gewild?
“Ik heb als vrijwilliger ooit in Rusland in een weesziekenhuis met kinderen gewerkt. Gingen we tekenen. Tijdens mijn studie Russisch heb ik wel altijd de optie opengehouden, maar ik hield destijds veel opties open. Het is er nooit van gekomen.
Sinds een paar jaar heeft mijn leven een andere wending genomen en ben ik wat rustiger.
“Ik wil als zij-instromer een bevoegdheid halen voor het basisonderwijs”
Ik wil als zij-instromer een bevoegdheid halen voor het basisonderwijs. Mijn redactiewerk zie ik dan ook gedeeltelijk als inlezen in de materie. Vooralsnog ben ik blij te kunnen groeien in mijn werk als redacteur. Maar het lijkt me mooi om mijn enthousiasme over te kunnen brengen aan een groep. Als voetbaltrainer en voorleesouder probeer ik al wat feedbacktechnieken toe te passen in elk geval.”
Je zit nu enkele jaren bij Onderwijscommunity. Ben je door je werk anders naar onderwijs gaan kijken?
“Lastige vraag. Mijn eigen schoolervaring is nogal gedateerd; in ‘92 deed ik vwo-examen en studeerde daarna Russisch en beeldende kunst aan de Rietveld Academie, maar altijd als eindgebruiker. Mijn referentiekader toen ik aan het redactiewerk begon, was én nogal specifiek én gedateerd. Ik denk dat ik bovenal meer ontzag voor het vak heb gekregen. Om zo’n groep een heel jaar door de stof te loodsen temidden van alle persoonlijke perikelen en de groepsdynamiek op zich - best een huzarenstukje, lijkt me.
Daarnaast ben ik een gezonde dosis realiteitszin rijker. Ik vind het onbegrijpelijk dat ogenschijnlijk evidente, hinderlijke zaken, zoals de vroege selectie en de eindtoets, die bewezen verstorend werken voor de ontwikkeling van velen, niet worden aangepakt. Tegelijkertijd is overheidsbemoeienis in het onderwijs ook vaak moeizaam of problematisch gebleken (denk commissie Dijsselbloem) en is het binnen één instelling vaak al lastig om een verandering goed door te voeren.”
Heb je tips voor bezoekers van het Onderwijs Innovatie Festival?
“Het aanbod is heel divers. Als je zo’n dag met een open houding ingaat en met een paar thema’s in je hoofd waarop je je uit wilt laten dagen, dan denk ik dat je je aan de dialoogtafels zeker kunt verrijken. En daarnaast, in zo’n mooie omgeving van een heus ‘buiten’ geloof ik in de rijkdom van alle toevallige ontmoetingen, het weten dat daarin schuilgaat. Gewoon voor je persoonlijke ontwikkeling als mens, die daarna weer terug voor de klas gaat. Terug in het team, een beetje rijker.”