Webinars & Talks
Onderwijskansen
Het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek maakte in september 2022 een webinar over hoge verwachtingen en kansenongelijkheid binnen het onderwijs. Verwachtingen die je als leraar (onbewust) van leerlingen hebt, kunnen leerprestaties beïnvloeden. Hoe word je je daarvan bewust en hoe kan je hiermee actief aan de slag in de klas en binnen het schoolteam? Onderzoeker Linda van den Bergh en intern begeleider Marike Timmermans komen aan het woord over hun leidraad “Onderwijs vanuit hoge verwachtingen”.
Boeiende natuurlessen
IVN Natuureducatie laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Recent is een hele reeks video’s geüpload met inspirerende natuurlessen. Bijvoorbeeld over metamorfosen in de natuur. Alle insecten en amfibieën, zoals kikkers en salamanders ondergaan in hun leven een metamorfose. Sommigen veranderen in één keer van gedaante, andere dieren veranderen heel langzaam. Waarom doen ze dat precies en hoe ziet dat eruit? Je leert het in deze video.
Duurzame wereld
In de serie ‘VO-praat’ vertelt Arjen Wals, hoogleraar Transformatief Leren aan Wageningen Universiteit, over hoe duurzaamheid een katalysator kan zijn van onderwijsvernieuwing en het onderwijs relevanter, aantrekkelijker en verantwoordelijker kan maken. Hoe kunnen we een ontwikkeling doormaken waarin aandacht is voor de toekomstige uitdagingen die we als wereld tegemoet gaan?
Hoe innovatie níet werkt
Schrijver en ondernemer Diana Kander neemt je in deze inspirerende talk mee in de wereld van start-ups. Hoewel deze jonge bedrijven gewoonlijk de mond vol hebben van innovatie, zijn ze vaak verrassend weinig innovatief, stelt Kander. Belangrijke oorzaak: niet feiten, maar dromen blijken doorslaggevend in hun werkwijzen.
AI op school?
Geen leraar, maar een robot voor de klas. Dat beeld vindt niet iedereen even aantrekkelijk. In deze talk vragen Dev Aditya and Pauldy Otermans de luisteraars om hier toch over na te denken. Want zou robotleraar uitgerust met kunstmatige intelligentie niet ook een uitkomst kunnen zijn in bijvoorbeeld het overbruggen van de kenniskloof in ontwikkelingslanden?
Hybride leren
AI kan supernuttig zijn in het onderwijs, stelt Inge Molenaar, universitair hoofddocent bij het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit. Zo kun je dankzij AI snel data analyseren, gedrag classificeren en kennis analyseren. Ze pleit voor een hybride systeem waarin leraren, leraren en kunstmatige intelligentie elkaar aanvullen. Heeft AI op school de toekomst?