Leestips

Think Again

Herontdek de kunst van kritische reflectie. Dat is het motto van deze bestseller van auteur en psycholoog Adam Grant. Juist in een snel veranderende wereld valt het belang van goed nadenken over je overtuigingen niet te onderschatten. Dat is soms misschien lastig of vermoeiend, maar Graant geeft suggesties voor hoe je ook plezier kunt beleven aan het onderkennen van je vergissingen. Adam Grant, Think Again. Londen: Ebury Publishers (2021).

Biomimicry

Laat je inspireren door de natuur. Dat is het uitgangspunt van deze klassieker, geschreven door de Amerikaanse auteur Janine Benyus. Waarom zelf het wiel uitvinden als je ook een kijkje kunt nemen in de natuur? Of het nu gaat om technische oplossingen of inspiratie voor hoe we met elkaar omgaan, de natuur kan voor iedereen nieuwe inzichten bieden.

Janine M. Benyus, Biomimicry, Innovation Inspired by Nature. Glasgow: Harper Collins (1997).

Onbevreesde organisatie

Innovatie begint met psychologische veiligheid, het gevoel dat iedereen vrij is om suggesties en bedenkingen te uiten en er altijd ruimte is voor nieuwe invalshoeken. Auteur Amy Edmondson, hoogleraar Leiderschap en management aan de Harvard Business School, geeft in het boek tal van praktijkvoorbeelden op basis van wetenschappelijke inzichten.

Amy C. Edmondson, De onbevreesde organisatie. Amsterdam: Business Contact (2019). Vertaling: Albert Witteveen.

Digitaal minimalisme

Niet in de laatste plaats begint innovatie vaak met rust in je hoofd. Maar ga daar maar aan staan in de constante stroom van berichten van sociale media en nieuwsupdates. Uitkomst biedt het boek van Cal Newport, docent theoretische informatie in de Verenigde Staten. Vol tips voor iedereen die zichzelf soms eindeloos scrollend aantreft en daar genoeg van heeft. Cal Newsport, Digital Minimalism: Choosing a Focused Life in a Noisy World. Londen: Penguin Books (2019).

Regie over innovatie

Innoveren in organisaties, wat zegt de wetenschap daar eigenlijk over? Antwoord biedt het boek van Bart Bossink, hoogleraar Science, Business & Innovation aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Een handig boek voor als je wilt weten hoe innovatieprocessen verlopen en welke methodieken voor innovatie beschikbaar zijn. Bart Bossink, Regie over innovatie. Groningen: Noordhoff Business (2019).

Serieuze creativiteit

Creativiteit onder tijdsdruk, kan dat? Ja, stelt Edward de Bono, arts en psycholoog. In deze klassieker vertelt hij hoe mensen zichzelf soms overtuigen dat ze niet creatief kunnen zijn. Dat is veel te beperkt gedacht: creativiteit kan geleerd worden, en ook onder tijdsdruk tot bloei komen, aldus de auteur. Edward de Bono, Serious Creativity: How to be Creative under Pressure and Turn Ideas into Action. Londen: Random House.

Deel deze pagina